TWARDY SER, TRUDNE ŻYCIE

Nasze najnowsze nasze śledztwo ujawniło okrucieństwo, które kryje się za Parmigiano Reggiano, znanym również jako Parmezan, oraz jego siostrzanym produktem - serem Grana Padano. Odwiedziliśmy wiele włoskich hodowli, które dostarczają mleko do produkcji tych serów i odkryliśmy intensywne, pozbawione wypasu systemy hodowli, z krowami zamkniętymi na stałe w oborach. To pierwsze takie śledztwo we Włoszech.

Zarówno Parmezan, jak i Grana Padano produkowane są w określonym regionie Włoch przez grupy producentów i sprzedawców, którzy pracują razem i stosują te same standardy. Sery te są znane ze swojej jakości. Można je znaleźć w supermarketach na całym świecie i są głównym składnikiem włoskich dań z makaronu oraz risotto.

Szokujące jest to, że produkty te, które są sprzedawane jako "premium" i "wysokiej jakości", mogą ukrywać za etykietą takie cierpienie.

Działaj dla krów

Straszna prawda, która kryje się za produktem premium

Krowy potrzebują dostępu do pastwiska z dużą ilością miejsca i możliwością wypasu. Jest to ważne dla ich zdrowia fizycznego i psychicznego. Jednak na farmach Parmezan i Grana Padano, które odwiedziliśmy, krowy były trzymane w budynkach przez cały rok.

Brak wypasu uniemożliwia zwierzętom wyrażanie naturalnych zachowań i powoduje ich cierpienie. Nasi śledczy widzieli krowy z urazami nóg i ostrą kulawizną. Niektóre zwierzęta były wychudzone. Obory, które odwiedziliśmy, były kiepsko zaprojektowane, a kabiny zbyt małe. Śliskie alejki pokryte były wodą, kałem i moczem, co oznacza, że krowy mogły mieć trudności z dotarciem do miejsc karmienia i odpoczynku.

Co więcej, wiele krów produkujących mleko dla Grana Padano zostało selektywnie wyhodowanych w celu wyprodukowania jak największej ilości mleka. Powoduje to tak ogromne zapotrzebowanie na energię, że zwierzęta te nie są w stanie zjeść aż tyle pokarmu, co sprawia, że są wyczerpane i w złym stanie fizycznym.

Przywróćmy krowy na pastwiska

Intensywne systemy hodowli bez wypasu powodują cierpienie zwierząt oraz są częścią hodowli przemysłowej — maszyny, która prowadzi do wymierania wielu gatunków dzikich zwierząt. Musimy przywrócić zwierzęta hodowlane z powrotem na pastwiska, dla ich dobra i ze względu na naszą dziką przyrodę.

Możesz to zmienić! Napisz już dziś do przedstawicieli Grana Padano i Parmigiano Reggiano. Poproś ich, żeby dali krowom dostęp do pastwisk i poprawili warunki ich życia.

Popraw warunki życia włoskich krów

Razem możemy zmienić życie setek tysięcy krów mlecznych.

Co powinniśmy kłaść na nasze talerze?

Niestety prawie wszystkie parmezany i sery Grana Padano pochodzą od krów, które nigdy nie widzą pastwiska. Nawet certyfikacja ekologiczna Unii Europejskiej nie zapewnia w tym przypadku dostępu do pastwisk.

Wybieraj ser pochodzący z hodowli, w których warunki życia zwierząt są lepsze ale upewnij się, że krowy mają dostęp do pastwisk (możesz spytać o to producenta w mailu). Ekologiczny nabiał można znaleźć w supermarketach i hipermarketach. Również dyskonty mają swoje marki z ekologicznymi produktami (np. Lidl czy Biedronka). Są także polskie firmy, które specjalizują się w produkcji 100% produktów ekologicznych, dostępnych w hipermarketach (np. Ekołukta).

Może warto również spróbować roślinnej alternatywy dla tartego sera twardego? W Polsce dostępny jest nawet 100% roślinny Parmezan! Poza tym roślinne sery są już dostępne w zwykłych marketach, sklepach ekologicznych i oczywiście w Internecie.

  • Evergreen – sklep online oraz stacjonarny w Warszawie, prawie 50 rodzajów serów, także wegański Parmezan
  • Serotonina - sklep online, sery rzemieślnicze - wszelkie rodzaje: od miękkich i delikatnych twarożkowych, poprzez twarde i aromatyczne, aż po intensywne w smaku 'pleśniaki' 
  • Polsoja „Vege Plastry” – dostępne w marketach i supermarketach; żółte sery takie jak Gouda i Emmentaler 
  • Urban Vegan - sklep online oraz stacjonarny we Wrocławiu, aż 73 rodzaje serów roślinnych.

DZIAŁAJ!

Wyślij wiadomość do reprezentantów marek Parmezanu i Grana Padano, pomóż nam zakończyć cierpienie włoskich krów mlecznych.

View email